Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

3η ομάδα-Εξερευνητές της μάθησης

Γιατί τρώμε λαγάνα, ταραμά, χαλβά την Καθαρά Δευτέρα,
Μ.Παρασκευή, Μ.Σάββατο,
...............
Περίεργα Πασχαλινά έθιμα Κατερίνα Σ. Αθανασία Κ. Απόστολος Α. Γιάννης Κ. Χρήστος Κ. Πληροφορίες Καθαρά Δευτέρα-λαγάνα(στην σελίδα της αστερόσκονης) ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΛΑΓΑΝΑ [ΑΖΥΜΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΟΠΩΣ Ο ΤΑΡΑΜΑΣ ,ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ,ΟΙ ΕΛΙΕΣ, ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,Ο ΧΑΛΒΑΣ , ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. 1. ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΛΑΓΑΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ. Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ , ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. ΕΤΣΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΛΑΓΑΝΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΑ "ΑΖΥΜΑ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΛΑΓΑΝΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ 4 ΛΑΓΑΝΕΣ 6ΟΟ γραμμάρια ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 450ml ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ 1,5 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΖΑΧΑΡΗ 1,5 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΑΛΑΤΙ 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΞΕΡΗ ΜΑΓΙΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΡΧΙΚΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΑΣ ΜΕ 150ml ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ 100 γραμμάρια ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΛΟΣ. ΤΟ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΜΕΡΟΣ [ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 45'] ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ 350ml ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΜΙΑ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ. ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ , ΘΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΑΣ ΣΕ 4 ΜΠΑΛΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΗ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΩΡΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟΣΑ ΤΑΨΙΑ , ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΛΩΣΕΤΕ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ. ΚΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΒΑΘΟΥΛΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΟ ΘΑ ΑΛΕΙΨΕΤΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΜΑΣ.ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΛΑΓΑΝΕΣ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΡΩΜΑ[ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΟΥΝ].ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΤΡΥΠΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΡΟΥΝΙ. ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΛΕΙΨΕΤΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΕΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΨΙ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΙΔΡΩΣΟΥΝ". ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ. ΧΑΛΒΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΓΛΥΚΑ. Ο ΧΑΛΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΓΛΥΚΟ. Η ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΨΗΣΙΜΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΛΙ 'Η ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ. Ο ΧΑΛΒΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ [ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ , ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ,ΚΑΝΕΛΑ Κ.Α.]. ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΡΕΤΣΙΝΑ. ΤΑΡΑΜΑΣ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ [ΑΥΓΑ ΨΑΡΙΟΥ] Ο ΤΑΡΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΑΛΛΕΙΜΑ ΑΠΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΜΕ ΒΡΑΣΜΕΝΕΣ , ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ 'Η ΨΩΜΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ. ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ 2 ΕΙΔΗ ΤΑΡΑΜΑ . Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΑΙ ΡΟΔΙΝΟ ΧΡΩΜΑ. Ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΣ. Ο ΡΟΔΟΥΧΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950. ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΕΔΕΣΜΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΓΕΥΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΑΦΟΥ Ο ΡΟΔΟΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ. Εξερευνητές της μάθησης-Κατερίνα Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου